Mijn Dagboek 185

Dit is Dagboek 185. Het loopt van 1 tot 31 Oktober 2015 en begint in Cessenon sur Orb met vier keer 'geen column vandaag', [1 2 3 4] want de tekens van herstel laten nog op zich wachten. Toch moet ik nog veertien keer overslaan wegens energiegebrek. De maand eindigt in San Sebastián de La Gomera als het herstel zich aftekent met o.a. de groeiende appetijt [30 31]. Daartussen meld ik 'goed' buiknieuws met de vorderingen op het buikfront [5 9 16] en 'minder goed' heupnieuws, want het lopen vordert 'niet zo', integendeel, ik moet mij extra huisarrest opleggen [18 20]. Ik moet ook heel zuinig zijn met mijn algemene energie, want 'uitputting' ligt blijvend op de loer [25 26]. Toch kan ik vorm geven aan mijn groeiende belangstelling voor het buitengebeuren: maan en planeten [10 27], 80ste verjaardag van Albert [11], en een gedicht [29]. Ook over de reis rapporteer ik [12 13 14]. Ik kom deze maand dus 'door-de-bocht'. Houden zo!!
Index Oktober 2015
1,   2,   3,   4,   5,   6,   7,   8,   9,   10,   11,   12,   13,   14,   15,   16,
17,   18,   19,   20,   21,   22,   23,   24,   25,   26,   27,   28,   29,   30,   31.

Cessenon sur Orb, Donderdag, 1 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Vrijdag, 2 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zaterdag, 3 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zondag, 4 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Maandag, 5 Oktober 2015
Het goede nieuws is dat de uitputtende diarree opeens is opgehouden: Al drie dagen!! Het ziet er naar uit dat het beklijft. Even geheimzinnig als die is gekomen, is die nu weg. Er is eindelijk sprake van enige voeding voor mijn dodelijk uitgeputte spieren. De paarden die de haver verdienen krijgen die tenslotte. Ik borrel natuurlijk nog niet van energie, en die 10 à 12 verloren kilo's zijn ook nog lang niet terug. Ik weeg nu 50kg. Maar er is nieuwe hoop, en hoop doet leven, zoals je weet.
De kans dat ik La Gomera haal is gelukkig solieder geworden. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Dinsdag, 6 Oktober 2015
Vandaag is Martine onderweg naar hier. Ze blijft tot mijn doorreis naar La Gomera. Om mij de helpen.
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Woensdag, 7 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Donderdag, 8 Oktober 2015, Albert 80 jaar!!
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Vrijdag, 9 Oktober 2015
Vanmorgen heb ik allereerst gekeken naar de wolkenloze ochtendhemel met de Oude Maan vergezeld van Venus, Mars en Jupiter. Heel mooi dat weer eens mee te maken.
Verder gaan mijn aandacht vooral uit naar overleven. De diarree is weliswaar precies een week 'verdwenen', maar de buik staat nog steeds op scherp. Ik ben dus een "onvrijwillige anorexist". Het zij zo.
Ik zoek naar eten dat — vooral — de buik niet nerveus maakt. Alleen 'havermelk', en zijn vriendjes, amandel- en soyamelk, voldoen. De spieren krijgen dus eindelijk de haver die ze verdienen zoals ik Maandag schreef. Het is dus niet alleen spreekwoordelijk. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zaterdag, 10 Oktober 2015
Ik was vroeg wakker: Goed geslapen! De ochtenden beginnen wat 'energie-voller' te worden. Ik moet er erg zuinig mee zijn — waarschuwt mijn verstand gelukkig — want voor mijn gevoel zal het de hele dag zo zijn. Niet dus.
Nu heb ik ook weer belangstelling voor het ochtendgebeuren. De Oude Maan is verder afgezakt en Jupiter al voorbij; op weg naar Mercurius die daar ergens moet staan. Helaas is de hemel vlak boven de horizon al te licht.
Wat verder vandaag?
Albert heeft vanavond zijn verjaardagsfeest. Daarvoor ben ik zo lang hier gebleven. Daarvoor moet ik nu alle energie sparen. Tot vanavond! (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Zondag, 11 Oktober 2015
Ik heb het feest van gisteravond heel rustig meegemaakt. Albert had een bed in een zijkamertje klaargezet zodat ik tussentijds kon uitrusten en toch de highlights mee kon maken. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.
Ik genoot — vooral visueel — van het uitgebreide buffet. Ik snoepte er voorzichtig wat van in de hoop dat het mij wel zou bekomen. Niet dus, maar dat merkte ik pas gedurende de nacht en de vroege morgen. Het zij zo.
Nu rust ik extra uit in de zon die de ochtendkou van vijf à zes graden heeft verdreven.
Warme zon bij een kraakheldere hemel. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Cessenon sur Orb, Maandag, 12 Oktober 2015, Vertrekdag!! Eindelijk!!
Vandaag is de langverbeide vertrekdag. Ik ben in een betere conditie dan ik wekenlang durfde hopen. Maar ik ben nog zeer slap en snel uitgeput. Ik moet daarom heel voorzichtig blijven.
Om drie uur vanmiddag brengt Albert ons rechtstreeks naar het vliegveld van Barcelona. Daar overnachten we. Morgenvroeg brengt Martine mij nog naar het rolstoel-ontmoetingspunt. Daarna vliegt zij terug naar Rotterdam, ik naar Tenerife. Daar wacht mij wéér een rolstoel tot Ignacio mij onder zijn hoede neemt.
Hoe dan ook, na dit stukje gaat de laptop dicht en begint de radiostilte.
Tot ik veilig op La Gomera ben. Tot dan!! (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

Barcelona Airport Hotel, Dinsdag, 13 Oktober 2015
Radiostilte ;-)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Woensdag, 14 Oktober 2015
Ziezo, gisteren mooi aangekomen op Tenerife Sur!! Ignacio zou mij opwachten met zijn auto, maar daar zat een kink in de kabel: Zijn ochtendboot was ernstig vertraagd zodat ik beter per taxi naar Los Cristianos kon gaan. Daar pikte hij mij op en reed mij — zonder trappen klimmen — op de boot, en met rolstoel en lift naar de lounge.
Maandag had Albert ons weggebracht, maar hij vond het raadzaam niet meteen 300+ km terug te rijden. Dat kwam mij mooi uit. Hij overnachtte in ons hotel, en we hadden nog een gezellige avondmaaltijd samen.
Het uitwuiven was daarom extra feestelijk. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Donderdag, 15 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Vrijdag, 16 Oktober 2015, Mijn naamdag!
Vóór ik de stapels post en andere 'interessante' zaken die ik hier aantrof bekeek, heb ik mij gericht op 'Wat ga ik eten?' Wat dat betreft staat alles op z'n kop. Géén van de oude vertrouwde manieren waren nog geldig. Ze stimuleerden alleen maar die debiliserende diarree. Uitzichtloos!
Vlak voor mijn vertrek waren er echter een paar lichtpuntjes. Het was de kippenbouillon van mijn overbuurman, en de 'kruidige' — Ayurveda — benadering van mijn dochter Martine. Die beklijfden. Daar heb ik alle energie — van het weinige dat mij rest — ingestoken. Ik heb al kippenbouillon gemaakt. Gelukt!!
De 'kruidige benadering' werkt ook al. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Zaterdag, 17 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Zondag, 18 Oktober 2015, Yvonne jarig!
Ik heb mezelf vandaag huisarrest gegeven. Ongemerkt heb ik teveel gelopen. Heel 'nuttig', 'leuk' en 'gezellig', maar het was teveel; hoe voorzichtig ik ook mijn passen telde.
Helaas zit er weinig schot in het herstel van de linker dijbeenspieren. Al vóór de operatie moesten die het ontgelden met veel verkrampingen die het gevolg waren van het slijtende heupgewricht. Na de operatie ging het 'fortissimo', ik was zo ongeveer hersteld, en was aan 'afronding' en 'consolidatie' toe. Toen kwam die diarree, dat gewichtsverlies en die 'ondervoeding' van de spieren.
Dat veroorzaakte de overbelasting die nu om herstel vraagt. Even pauze dus. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Maandag, 19 Oktober 2015, Bruno jarig!
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Dinsdag, 20 Oktober 2015
Gisteren en vandaag heb ik mij wéér huisarrest gegeven. Het was succesvol en nodig. Zelfs de stapjes binnenshuis zijn al teveel als ik niet oppas. Het gaat niet alleen om die sterk verzwakte dijbeen-spier, maar om 'alle' spieren van mijn 'hele' lijf. Behalve een betrekkelijk fris ochtenduurtje — als ik lang en goed heb geslapen — lig ik de hele dag met 'allround spierpijn'. Dodelijk vermoeiend en uitputtend!
Het goede nieuws is echter dat ik mij succesvol met 'eten' bezighoud. Ik probeerde allereerst de voedingsstoffen te vinden die überhaupt 'binnen' blijven. Nu de stoffen die mijn spieren daadwerkelijk voeden.
En dat lukt!! (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Woensdag, 21 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Donderdag, 22 Oktober 2015, Joep jarig!
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Vrijdag, 23 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Zaterdag, 24 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Zondag, 25 Oktober 2015, Alweer wintertijd!
Ik zou graag iedere dag iets van mij laten horen-of-zien, al is het maar het bericht 'Vandaag geen column'. Dan weet je dat ik er nog ben, en laat je niet twee, drie, of méér dagen in twijfel.
Maar ja, ik moet heel zuinig zijn met het beetje extra energie dat ik 's morgens vaak heb. Als dat op is, mis ik andere zaken — zoals eten klaarmaken, bijvoorbeeld — en lig de hele dag voor pampus. Helaas.
Toch is er verbetering, zij het langzaam.
Intussen geniet ik van kleine zaken, zoals Jupiter en Venus die vanmorgen naast elkaar stonden te stralen.
(100 woorden)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Maandag, 26 Oktober 2015
Ik waag het er maar op metéén mijn energie in een column te steken. Net als 'vroeger'. De angst dat het dan 'op' is voor de rest van de dag laat ik liggen.
Die stap is — overigens — niet helemaal ongegrond. Juist de laatste dagen merk ik dat de spijsvertering beter is, en dat heeft onmiddellijk invloed op mijn energie overdag.
Zodoende schrijf ik weer eens hoe ik zojuist van de zonsopgang heb genoten. De horizon was wolkenloos, maar de zon was toch niet verblindend. Hij kwam mooi, statig, en donkerrood op boven ons buureiland.
Dat genot(je) heb ik alvast binnen. (100 woorden).
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Dinsdag, 27 Oktober 2015
Met de volle maan waren vannacht natuurlijk alleen de helderste sterren zichtbaar. Vannacht was dat Sirius en Canopus. Die laatste staat hier kort boven de horizon en is ten Noorden van de lijn Madrid-Rome niet zichtbaar.
En vanmorgen waren er natuurlijk het planetenduo Venus en Jupiter waar ik gisteren ook over schreef. Venus zakt al wat af richting zon en we zullen die over enige tijd — als zij aan de andere kant van de zon is beland — als avondster begroeten.
Het mooist van volle-maan-en-heldere-hemel is echter de weerspiegelende zee en de lichtjes van ons buureiland Tenerife. Gewoon vanaf mijn balkon. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Woensdag, 28 Oktober 2015
Vandaag geen column.
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Donderdag, 29 Oktober 2015
Alweer een week geleden viel dit gedicht binnen van A-Poem-A-Day. Ik wist niet wat mij daarin zo trof, daarom legde ik het opzij. Het was in een irritante opmaak, met verspringende en onderbroken regels die meer horen bij Da-da en Paul van Ostaijen dan bij deze tijd. Ik moest het eerst omvormen tot een 'gewoon' tienregelig gedicht om zijn nuchtere observaties-en-conclusies helder te maken.
David Tomas Martinez, in zijn gedicht Prayer, begint met te beweren dat hij geen succes wil hebben. Het zij zo, maar kennelijk kan hij niet nalaten er naar te streven. Althans op een gegeven moment zit hij ermee, want hij moet zich ervan losmaken.
En hier ontdekte ik wat mij er in trof. Juist de laatste tijd, met name die 'diepte-weken' de vorige maand in Cessenon, ben ik bezig met een overzicht van mijn leven. Ik vond het 'welletjes geweest', en ik hoefde niet meer. Toen kon ik afscheid nemen. Net als Martinez kon ik toen zeggen: Only I will remain.
Het is dus een eenzaamheidsvraag, met 'succes' voel ik mij niet eenzaam. Dat is een nep-oplossing, want de geschiedenis blijft zich herhalen.
Beter is de existentiële eenzaamheid telkens opnieuw onder ogen zien. Net als Martinez.

Prayer

David Tomas Martinez

I must not succeed.
Success is the mind-killer.
Success is the little-death
that brings total obliteration.

I will face my success.
I will permit it to pass over me and through me.

And when it has gone past,
I will turn the inner to see its path.
Where the success has gone there will be nothing.
Only I will remain.
_____________________
https://www.poets.org/poetsorg/poem/prayer-4, daar staat het in die irritante opmaak.

terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Vrijdag, 30 Oktober 2015
Precies vier weken geleden hield die uitputtende opeens diarree op. Dat schreef ik vijf oktober. Toen stond de buik nog wekenlang op scherp; heel gevoelig voor 'afwijkend' voedsel.
Maar ook dat veranderde. Ik kreeg meer 'appetijt'. Sterker nog, de laatste dagen heb ik regelrechte honger. Mijn gewicht gaat nu ook opeens met sprongen vooruit: In de laatste week precies drie kilo!
Niet alleen meer 'appetijt', met de beperkte energie die ik heb, ben ik ook kooklustig geworden. Ik probeer allerlei recepten, met name bouillons, en experimenteer met kruiden.
Inderdaad een heel ander leven dan 'obligaat' eten, zoals de laatste maanden. (100 woorden)
terug eerste dagboekregel

San Sebastián de La Gomera, Zaterdag, 31 Oktober 2015, Lambert jarig!!
—"Dat wil ik ook wel", schreef Henk, "een lekkere appetijt! Hoe kom je eraan?"
Nou ja, ik heb wat ge-Googled en kwam toen bij 'Home Remedies for Loss of Appetite', met zulke eenvoudige middeltjes als 's morgens thee zetten van een paar dunne schijfjes gember, en daar een snufje Himalaya-zout aan toevoegen. Daarvan sip je in de loop van de dag. Of hetzelfde van een geplet teentje knoflook, waar je een paar druppels citroensap bij hebt gedaan. Zo staan er tien op die bladzijde. Allemaal even simpel.
Het werkte niet direct. Maar na een paar dagen was de 'appetijt' er!! (100 woorden)
_____________________
http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-loss-appetite.html

terug eerste dagboekregel

Einde Mijn Dagboek Oktober 2015